DOGOVORITE SE Z NAMI ZA OGLED IN SVETOVANJE

NAVODILA ZA ZALIVANJE

Sejana trava:

Po sejanju trave površino močno zalivajte. Kako močno je zelo odvisno od strukture tal, ker nekatera tla so bolj porozna, nekatera pa bolj ilovnata, ki zadržujejo vodo. V vsakem primeru, zemlja mora biti vlažna, da lahko seme vzklije. To seveda vzame veliko časa in energije, da se zalije zemlja vendar je potrebno. Zalivati se mora z razpršilom, ker če zalivamo s curkom, lahko seme speremo na kupček. Pravilo je, da ko trava začne kaliti močno zalivamo! Tudi cca. 40dni po sejanju trave, čim večkrat pokosimo travo, da se le ta zgosti. Ko je bila trava sejana, je bila tudi pognojena, tako da prosim, če do jeseni ne gnojite več, ker se lahko zasejejo trdovratni pleveli, ki jih ustreza močno gnojilo. Torej edino, najbolj važno pravilo je, da trava ne more »odganjati«, če tla niso vlažna. Tako neglede na strukturo zemlje pri Vas, pravilo je enako. Kot spodaj, pri travni ruši, v primeru dežja ste rešeni zalivanja. Za razliko od travne ruše, sejane trave ni potrebno zalivati dvakrat tedensko, ko se ukorenini. Zaliva se po potrebi. Resnica pa je, več ko jo zalivate, lepša je.

Travni tepih:

Travni tepih zalivajte redno. Ko je trava na novo položena mora biti vedno vlažna, ker ni sposobna sama črpati vode iz zemlje. NIKOLI ni preveč zalito! Vedno raje več, kot manj. Še posebno v prvih dneh močno zalivajte, da se trava sprime s podlago. Nadaljno zalivanje je po potrebi. V suhih dneh, tudi po pol leta, ko je bila položena, zalivajte! Ostalo je enako kot pri »1. Sejana trava« KOŠNJA pomladi in poleti MINIMALNO 5 CM visoko! Nižje lahko skuri travo in se odreža rasni vršiček. Pozno jeseni pa zgodaj spomladi pa lahko kosilnico spustite do 3cm. Pred zimo obvezno pokositi na 2,5 -3 cm.

Zalivanje rastlin:

Rastline so bile na novo posajene in rabijo veliko vode. Pri sajenju rastlin se pojavi »šok« zaradi menjave okolja. Ta šok se odpravi z močnim zalivanjem prve dni, da rastlina dobi potrebno količino vode. Zemlja veže vlago, tako da zalivanje okoli sadike je tudi zelo dobrodošlo (1m naokoli). Nasledje pravilo je, da višja ko je rastlina, več vode potrebuje. Sicer so rastline gojene v loncih in niso občutljive, vendar začetek, preden se rastlina ukorenini je potrebna posebna nega. Če se sadi rastline spomladi, jih je treba negovati do zime. Kot rečeno, kritično je prvo obdobje, prva dva tedna, ko je potrebno rastline skoraj dnevno zalivati. Oziroma, če jih močno zalijete, lahko potem 2 dni izpustite. Vaša tla so prepustna, to pomeni, da preveč zalito ne mora biti. Voda vedno odteče. Simptomi premalo zalivanja so : – Suho lisje na vrhu rastline – Listi po celi rastlini se začnejo zvijati ali povešati Malo več zalivanja potrebujejo rastline posajene na brežino. Tam voda hitreje odteče, zato se lahko hitreje posušijo. Odvisno je tudi od vrste rastlin, breze rabijo več vode, kot npr. smreke ali borovci. Zalivati se lahko kadarkoli, vendar se ob soncu ne sme škropiti po listih. Močno zalivanje potrebujejo tudi jagode in ostalo jagodičevje. Vem, da se sliši ogromno dela, vendar ni tako. Ob organiziranem zalivanju se lahko prihrani veliko dela (tisti dan, ko imate več časa, močno zalijte in potem dan ali dva lahko pustite nezalito). Poleg tega lahko vidno opazujete, kako rastline rastejo in se razvijajo (ob obilnem zalivanju lahko bambusi zrastejo tudi 10cm na dan in prav zares vidno rastejo iz ure v uro).

Za več informacij smo vam vedno na voljo na 040/795-596.